7 lépés az 5 csillagos zuhanyfülkéhez

Ingatlantájoló.hu 2019.11.19 21:22:02

Mindenki arról álmodik, hogy otthona, fürdőszobája vagy legalább a zuhanyzója olyan legyen, mint az 5 csillagos szállodákban.


 

Mutatjuk, milyen lépéseket kell ehhez megtenni.

Határozzuk meg az ideális méretet!

Zuhanyzónk méretét alapvetően két dolog határozza meg, az egyik az, hogy mi mekkorát szeretnénk, a másik az, hogy mekkora fér el kényelmesen a fürdőszobában. És itt bizony a „kényelmesen”-en van a hangsúly, azaz hiába fér be, ha a fürdőszoba méretéhez viszonyítva aránytalanul nagy, ormótlan.

A méretet természetesen befolyásolja az is, hogy készen vennénk, vagy építtetnénk a zuhanyzót. Ma már a kész zuhanykabinokból is nagy a méretválaszték, de ha egyedi méretre van szükségünk, épített zuhanykabinból biztosan kivitelezhető.

Kép forrása: houzz.com

Mennyire legyen üvegezett?

Ha már a méretet, és nyilvánvalóan az elhelyezkedését is tudjuk, akkor el kell döntenünk, hogy hány oldalról legyen üvegezett a zuhanyzónk. Ez persze a legtöbb esetben a hely adottságaitól is függ, de ha szeretnénk, akár három oldalról is körbeüvegezhetjük.

Tetőtérben különösen trükkös lehet egy zuhanyzó kialakítása. Ebben a péceli családi házban két fal adott volt, a két üvegpanelt pedig addig húzták, amíg a tető ferde síkja engedte.

Még több képért kattintson a fotóra!

A döntésnél mindenesetre vegyük figyelembe azt is, hogy az üveget sokkal nehezebb lesz tisztán tartani, mint a csempét, ugyanakkor az üvegfalak egyértelmű előnye, hogy tágasabbá teszik a teret. A kialakításnál a félfal például kompromisszumos megoldás lehet.

Kép forrása: houzz.com

Milyen csempét válasszunk hozzá?

A csempe kiválasztását természetesen a fürdőszoba többi része is befolyásolja. Persze, nincs kőbe vésve, hogy a zuhanyfülkének ugyanolyan csempét kell kapnia, mint a fürdőszoba többi részének, így ha csak ezt a részt újítjuk fel, akkor sem kell feltétlenül ugyanolyan csempét vadásznunk (lehet, hogy már nem is lehet kapni), mint ahogyan a fürdőszoba többi részét sem kell, csak emiatt újracsempéznünk. A lényeg csupán annyi, hogy a zuhanyzó csempéje színben és stílusában harmonizáljon a többi burkolattal.

Kép forrása: bhg.com

Ma már természetesen óriási választékkal találjuk szembe magunkat, ha csempézni szeretnénk. Ezért jöjjön most néhány ötlet. Ha kettő közül nem tudunk dönteni, és a kettő egyébként passzol egymáshoz rakjuk az egyiket a zuhanyzó alsó, a másikat a felső részére.

Képek forrása: houzz.com

Ha egy nagyobb és egy mozaikcsempébe szeretünk bele, a mozaikból díszítősort rakhatunk vízszintesen vagy akár függőlegesen.

Ebben az V. kerületi lakásban például csak egy oszlopot raktak mozaikcsempéből, a többihez nagy lapokat választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha természetes kő burkolatot választunk, válasszunk ugyanabból a típusból különböző színűeket vagy különböző méretűeket. Így jobban érvényesül majd a kő természetes szépsége.

Kép forrása: houzz.com

Építsünk-e be padot?

A pad a zuhanyfülkében már nemcsak az idősek számára fontos. Kényelmesebbé teszi a zuhanyzást, és egy épített pad még jól is mutat. Ha nagy a zuhanyzónk, egy egész falon végigfutó pad, ha egészen kicsi, akkor egy sarokpad az ideális választás.

Ennek a keceli családi háznak a fürdőszobájában a padot még a zuhanyzón kívül is meghosszabbították, csak itt már faburkolatot kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

A padlóburkolat kiválasztása

Gyönyörű burkolatokat lehet kapni, de a választásnál az első szempont kell, hogy legyen, hogy a burkolat ne csússzon, a második a könnyű tisztíthatóság. Azaz, míg a mozaikcsempe csúszásgátlás szempontjából tökéletes, addig a rengeteg fuga miatt, takarításnál már igencsak feladja a leckét. Próbáljuk megtalálni az arany középutat, a mozaikcsempéket pedig hagyjuk meg a falakra.

Kép forrása: houzz.com

Milyen csaptelepet, zuhanyrózsát szeretnénk?

A kézi tust vagy az esőztetőt szeretjük jobban, esetleg mindkettőhöz ragaszkodunk? Vagy mindenképpen szeretnénk egy masszázs panelt? Esetleg 1 vagy 2 tus legyen a zuhanykabinunkban? Ahhoz, hogy az ideális megoldást válasszuk, meg kell nézni, hogy mi és családtagjaink, hogyan szeretnek zuhanyozni. Ezen kívül még fontos, hogy a csaptelep, zuhanyrózsa stílusában illeszkedjen a fürdőszoba egészéhez.

Kép forrása: whytile.com

Hol szeretnénk tárolni a kozmetikumokat?

Jó, ha kézre esnek, és van is elég hely a tusoláshoz, hajápoláshoz használt kozmetikumok számára. A falfülke ezek tárolására, nagyon divatos megoldás mostanában, de kivitelezése nem könnyű, drága, és ha nem jól tervezzük meg, utólag már nem lehet bővíteni. Míg a falra szerelhető sarokpolcok lényegesen olcsóbbak, és bármikor felszerelhetünk egy újabbat, ha úgy látjuk, hogy a meglévőkön nem fér el minden.

Képek forrása: familyhandyman.com és onekindesign.com

 

Hozzászólások